בצהרי יום קיץ יצא ממרכז המזון של באר טוביה טרקטור צהוב וגדול. הוא נסע כמה דקות לחורשת עזריקם שביער באר טוביה, העמיס על ה"מזלג" שלו קוביית בטון גדולה, שב לבאר טוביה והציב אותה בזהירות ליד עצי הפיקוס הגדולים שמעטרים את בית העם שבמושב. זה היה הרגע שבו אנשי באר טוביה נשמו לרווחה: הסליק ההיסטורי של בית העם שב הביתה.
בתקופת המנדט הבריטי צברו אנשי המושב כמויות נכבדות של נשק בלתי חוקי והסתירו אותו מעיני השלטונות במקומות מסתור ביישוב. אחד מהם היה אותה קוביית בטון, שגובהה קצת פחות מגובה אדם. הסליק הזה, שבו הוטמנו עשרות כלי נשק, תחמושת וחומרי נפץ, שכן אחר כבוד מתחת לאחד משלושת תאי השירותים של בית העם.
המסורת המקומית מספרת שכאשר בנו את בית העם, חשבו המתכננים לוותר על בניית תאי שירותים. "הגברים ממילא יוצאים להשתין בין השיחים", אמרו, "והנשים – אלה יודעות להתאפק..." בסופו של דבר נבנו תאי השירותים, ועד היום הם גוררים דיון נוסף שטרם בא על פתרונו: האם הסליק היה מתחת לתא האמצעי או מתחת לאחד התאים הצדדיים? בינתיים אין לנו תשובה מוסמכת.
רק מעטים מאנשי באר טוביה ידעו על הסליק והם דאגו שתא השירותים שמעליו יהיה תמיד "מקולקל" ולכן גם סגור. אלא שלילה אחד התעלם מישהו מהכתובת על התא, נכנס לתוכו והבין שמשהו שם לא עובד כמו שצריך. הסוד התגלה. מפעילי הסליק החליטו לא להסתכן ורוקנו אותו. בשנות ה-80, כאשר הרחיבו את בית העם, הרסו את חדר השירותים, והסליק הושלך בחורשת עזריקם ככלי אין חפץ בו. עמי גלעדי ודודיק בן יעקב גילו את הדבר וגררו את הסליק לצד הדרך, וטלילה ליבשיץ, רכזת קהילה ויער של קק"ל, אירחה אותו בשמחה והציבה שלט המספר את תולדותיו.
הסליק של בית העם מצטרף לשרשרת אתרים שבה כל מטייל ימצא עניין. מיכל נאור ויעל רחמילביץ' מנצחות על צוות בן שישה מדריכים שפועלים בהתנדבות ומובילים קבוצות מטיילים אל האתרים שבמושב. ברשימה זו נוכל לסקור בקיצור רק כמה מהם. על אתרים נוספים ועל סיפורים שידועים לאנשי המקום בלבד תוכלו שמוע בסיורים המודרכים.