חובה להזין כתובת מייל תקין
שלח
או
להתחברות דרך פייסבוק
עוד לא נרשמת ל-e ירוק?
להרשמה
להרשמה >>
התנתק
התחבר
א
א
א
+
תפריט
X
דף הבית
/
מסלולים
צפון
/
מרכז
/
דרום
/
הכול
/
מסלולי אופניים
/
כתבות מגזין
/
קופונים
/
e בשבילכם
/
חוגגים 115
להרשמה >>
התנתק
התחבר
0
שיקום יער בארי
מידע
מפה
גלריה
waze
הדפס
שתף
שיתוף דרך מייל
שיתוף דרך פייסבוק
דף הבית
>
מסלולי טיול בדרום
>
כל מסלולי הטיול והמידע על יער בארי
>
שיקום יער בארי
+ מידע חשוב על המסלול
שמור למועדפים
דרגו מסלול זה:
4
הניקוד של המסלול הזה הוא4
צפו בטיול באתר המותאם למובייל
אזור המסלול: דרום,
הנגב המערבי
עונה מומלצת:
כל השנה
משך המסלול:
1-2 שעות
רמת קושי: קלה
הורדת מפת המסלול
ב-pdf
מפת סימון שבילים 13 מישור חוף הנגב
סוג המסלול
נוף ותצפית
פיקניק
היסטוריה ואמנות
נגיש
אפשר לעבור ל:
תכנון מחודש
ניצול הזדמנות
יער מעניין יותר
גם הנוף מתחלק לשלושה חלקים
כמו מרחב ביוספרי
איך מגיעים?
הערות ואזהרות
מפה
קובצי ניווט
קרדיטים
22.01.21
שימו לב:
יד אנז"ק סגור למבקרים, לחילופין ניתן להגיע למצפור נחל אסף אנז"ק החדש.
גדם שנותר מעץ איקליפטוס ענק. צילום: יעקב שקולניק
נוף יער בארי. צילום: יעקב שקולניק
ערוץ. צילום: יעקב שקולניק
יער בארי. מצוק נחל גרר. צילום: יעקב שקולניק
פרגים בשולי יער בארי. צילום: יעקב שקולניק
חידוש מושכל של היער בין גדמי עצים. צילום: יעקב שקולניק
לתשומת לב הרוכבים והמטיילים: ביער בארי מתבצעות עבודות יערניות. יש לנקוט משנה זהירות.
קק"ל
החלה לחדש את יער בארי הוותיק שבמערב הנגב. זהר צפון, אדריכל מרחב דרום בקק"ל, מספר על עקרונות התפיסה החדשנית שקק"ל נוקטת בחידוש היער. המהפכה בעיצומה.
יער בארי, השוכן בנגב המערבי משני צדי נחל גרר, הוא מהיערות האהובים ביותר על המטיילים בישראל. אתרים לא חסר כאן. בין העצים ומרחבי השדות המעובדים תמצאו כאן בורות מים בנויים מהתקופה הביזנטית, מכרות גפרית עזובים, בונקרים בריטיים מימי מלחמת העולם השנייה ואת בית הביטחון ומגדל המים של בארי הישנה. בחודש פברואר באים לכאן המוני מטיילים, הנהנים במסגרת פסטיבל דרום-אדום ממרבדי כלניות המציפים את היער. יש כאן שבילי טיול לרוכבי אופניים, חניונים לחובבי המנגל וכל מה שצריך לבילוי נחמד בחיק הטבע.
ראשיתו של יער בארי בחלקה קטנה בת 20 דונם שנטעו ראשוני קיבוץ בארי בשלהי שנות ה-40. זה קוריוז נחמד, אבל רוב רובו של היער הנטוע, המשתרע על כ-12,000 דונם, נולד בשנות ה-60. הנתונים הטבעיים של האזור, הזוכה לכ-340 מ"מ גשם בשנה בממוצע בלבד, אינם קלים מלכתחילה והנטיעות נעשו בשיטות ובידע שעמדו לרשות יערני קק"ל באותם הימים. כמה שנות בצורת, ממשק יערני של הדור הישן, שרפות וצרות אחרות הביאו לדלדולו של היער.
בקק"ל החליטו שהגיעה השעה לחדש את היער.
+ הצג את כל המידע
תכנון מחודש
השיקום מתחיל בתכנון. "הכנו תכנית מפורטת לאזור כולו, המתחשבת בנתונים הטבעיים של השטח", אומר דני בן דוד, מנהל אזור הנגב המערבי של קק"ל. צריך להביא בחשבון שהאזור כולו עשוי פסיפס של חלקות שדה מעובדות, של שמורות טבע ושל יער נטע אדם, החודרים אלה לתוך אלה ויוצרים מארג סביבתי מיוחד. לכן הגענו להסכמה עם
רשות הטבע והגנים
ועם
המועצה האזורית אשכול
על חילופי שטחים, מתוך ראייה סביבתית. שטחים שהוגדרו קודם חקלאיים, אבל אינם ראויים לעיבוד והיו עזובים, יועדו לייעור ולשמורות טבע. התוצאה הסופית היא שהשטח שעומד לרשות היער גדל וכך גם שטחן של שמורות הטבע באזור".
קק"ל עושה את חלקה בתחום הייעור. מרחב דרום של קק"ל, בהובלת אדריכל המרחב זהר צפון, מנהל האזור דני בן דוד ומנהל מחלקת יער איציק משה, מובילים גישה חדשה לייעור השטח, מבצע המתוכנן בשלבים ל-10 השנים הקרובות. תחילה יטופל השטח שבין כביש 232 למפגש הנחלים בשור-גרר. כל מי שנוסע בדרכי היער, מקיבוץ בארי לעבר דרך מתקני המים, יוכל לראות את אופן החידוש. קוראי
e
ירוק מוזמנים להצטרף למסע שלנו ולהתרשם מהשיקולים המנחים את חידוש היער.
ניצול הזדמנות
נסענו ממרכז האופניים
לה-מדווש
מערבה, ובצומת הראשון פנינו שמאלה. זהר עוצר את המכונית. אנחנו מסתכלים על אזור נטיעה חדש. מצד אחד, מרחבים מישוריים של שדות חיטה. מצד אחר, מדרון שאינו ראוי לעיבוד ובו יער נטע אדם. בין העצים נראות קרחות שהתמלאו בצמחים עשבוניים. פה ושם בולטים בנוף עצים מבודדים. על אחד מהם התיישבו כמה פרטים של העוף הדורס דיה מצויה. הם התבוננו בנו בחשדנות והחליטו לעוף למקום אחר.
בשטח נראים גדמים רבים של גזעי עצים שהיו ואינם עוד. כיוון שמדובר באיקליפטוסים, עצים שמתחדשים לאחר כריתה, אפשר לראות כמה גדמים המעידים שאותו עץ ידע כמה מחזורים של כריתות. מצאנו עצים שגרזן הכורת עלה עליהם יותר מ-10 פעמים.
"בעבר, בשיטות הנטיעה שהיו מקובלות אז, נטעו את היער בצורה אחידה", מפרש זהר את דמותו של הנוף. "לא נהגו אז להתחשב יותר מדי בתנאי השטח. מדרון, מישור וערוץ זכו לאותו יחס. העצים, בדרך כלל איקליפטוסים ואורנים, ניטעו במרווחים קצובים של 3 מ' עד 4 מ' בין עץ לעץ. עכשיו, בתכנון המחודש של היער, נשנה את השיטה מקצה לקצה".
"דווקא המצב הזה של היער ושל הקרחות שנוצרו בו יוצר הזדמנות בלתי-רגילה ליצירת יער בר-קיימא", שישרת את ערכי הטבע שבו. "בשנים האחרונות התייצבה כאן מערכת אקולוגית שהסתגלה למצב הזה של היער, מערכת שנגזרת מפתיחת היער, מהשילוב של עצים בשטח פתוח, מהצמחים העשבוניים שעולים בשטח הפתוח וגם מהשדות חקלאיים. אנחנו לא רוצים לזעזע את המערכת האקולוגית. אם נבוא ונחליט שאנחנו נוטעים כאן יער רצוף ויהי מה, נשנה לגמרי את המצב שקיים כאן. מובן שלא נזניח את תפקידים אחרים שאנחנו מייעדים ליער – שמירה על השטחים הפתוחים, יצירת ערכים נופיים ומקום לפעילות של פנאי ונופש".
יער מעניין יותר
עוד אנו מדברים והנה מופיע גבי בנישתי, היערן המופקד על יער בארי. שיטת הייעור החדשה לא תקל עליו את החיים: "אנחנו יוצרים כאן יער יותר מורכב, אבל הרבה יותר מעניין", הוא אומר. "בשטחי היער שנוסיף יהיו חניונים קטנים, שישרתו את רוכבי האופניים ואת המטיילים בשבילים. אלה חניונים שמיועדים למנוחה ולהתייחדות עם הטבע ולא למנגליסטים. המנגליסטים יוכלו לבלות בחניונים הגדולים שביער, שאליהם אפשר להגיע ברכב". אנחנו גם נוטעים עצי בוסתן בקרבת החניונים ואף מובילים אליהם קווי מים. עצי הבוסתן יוסיפו גם הם עניין וטעם לביקור ביער בארי".
ועוד בשורה, הפעם למוגבלים בתנועה שבינינו. בחניון נח'אביר כבר הכשירה קק"ל מסלול שאורכו 350 מ', נגיש כולו לאנשים עם מוגבלויות, ובצדו מתקני כושר גופני. בעתיד יוכשר מסלול נגיש לאתר פריחת כלניות סמוך לחניון רעים.
חל איסור מוחלט לעלות למצוק, הנמצא סמוך לחניון רעים, בשל נזקי הגשמים האחרונים. אנא הישמרו - למען ביטחונכם האישי!
גם הנוף מתחלק לשלושה חלקים
אנחנו עומדים בפאת שדה, בחלק גבוה הצופה אל הנוף. זהר מחלק את חזות הנוף הנראה מכאן לשלוש שכבות. "הנוף הרחוק" הוא ערבוב של מסות צבעוניות, שבו אי-אפשר להבחין בפרטים. "הנוף הקרוב" היא הסביבה המיידית של הצופה. רק "בנוף הבינוני", המרוחק מאות מטרים מעינו של הצופה, מבחינים בגושים של מרקמים. זהו הנוף שיוצר את חזות היער בעיניו של המתבונן.
כדי להעניק חזות של יער אין צורך למלא את כל השטח בעצים. הנטיעות החדשות ביער בארי מתבססות על עיקרון של נטיעת קבוצות עצים צפופות יחסית (כ-4 מ' בין עץ לעץ). בעיני מי שצופה בהן מטווח "הנוף הבינוני", הקבוצות הללו מצטרפות זו לזו ויוצרות מסך של יער. רוב מיני העצים יהיו מיני איקליפטוסים, שכבר הוכיחו את כוחם לגדול בתנאי יער בארי ונראה כי בעלי החיים שבסביבה הסתגלו לנוכחותם.
"מחלקת היער ועובדי האזור ערכו סקר מדוקדק ביער", אומר זהר. "כרתנו עצים דקים וחולים ואנו מותירים בשטח עצים שיש להם פוטנציאל צימוח. מיפינו את העצים המרשימים והמבודדים, ואנו מקפידים שלא להוסיף נטיעות בסמיכות אליהם, כדי לא להפריע לתצפיות של דורסים. לא נסלק גזעים מתים מהשטח. גזעים מתים המוטלים על האדמה הם חלק בלתי-נפרד מהיער ויש להם תפקיד נכבד במערכת האקולוגית.
הנטיעות נעשות בצורה "כירורגית", מבלי להיכנס לשטח בכלים כבדים. עיקרון נוסף המנחה את חידוש היער הוא להשאיר ערוצים פעילים מבלי לנטוע בהם עצים ומבלי לנסות לייצב אותם. הרעיון הוא שהמצוקים הקטנים שנוצרים בערוצים אלה יוסיפו למגוון בתי הגידול שבשטח ויעלו את הערך האקולוגי של היער. הנטיעות בערוצי הזרימה יתבצעו רק בראשי הערוצים, סמוך לשדות המעובדים, כדי למנוע סחיפת קרקע ונזקים למגדלים.
כמו מרחב ביוספרי
ככה, כמעט בלי להרגיש, בזכות יחסי האמון שנוצרו במהלך השנים בין קק"ל, המועצה האזורית אשכול ורשות הטבע והגנים, נוצר מרחב ביוספרי חדש, גם אם בלתי-רשמי, במערב הנגב. מרחב שבו נציגי התושבים והגופים הירוקים פועלים לשמור על אופיו ועל ערכי הטבע שבו. אם אפשר יהיה לייצא את דגם הפעולה הזה גם למקומות אחרים בישראל, ייהנו מכך תושבי האזור, הטבע וציבור המטיילים.
איך מגיעים?
נוסעים בכביש 232 מצומת סעד דרומה ומגלים את כביש הגישה לקיבוץ בארי כ-5.5 ק"מ מצומת סעד. פונים ימינה בכביש הגישה ונוסעים 200 מ' למרכז האופניים לה-מדווש. משם נוסעים מערבה לאורך גדר קיבוץ בארי כ-1.5 ק"מ עד לצומת הראשון ופנים בסעיף השמאלי. החלקות המחודשות נמצאות משמאל לדרך המובילה לדרך מתקני המים.
הערות ואזהרות
בשלב זה אין לבקר באנדרטת יד אנז"ק, בגלל הקרבה לרצועת עזה.
מפה
מפת טיולים וסימון שבילים הנגב המערבי (גיליון מס' 13).
למפה של יער בארי לחצו כאן.
קובצי ניווט
להורדת קובץ GPX של המסלול ביער בארי לחצו כאן
להורדת קובץ KMZ של המסלול ביער בארי לחצו כאן
קרדיטים
כתיבה וצילומים
: יעקב שקולניק
מפה
:
טלילה ליבשיץ,
רכזת קהילה ויער צפון הנגב, ו
אביגדור אורגד מפות
פורסם בתאריך
: 5.6.2014
הוראות התנהגות ובטיחות למטיילים >>
מידע חשוב למטייל ומסלולים נוספים ביער בארי וסביבתו >>
בטרם יציאה לטיול, מומלץ לעיין בדיווחים ולהתעדכן במידע הנוגע לאתר או למסלול בו אתם מתעתדים לבקר.
למעבר לעמוד ובו כל הדיווחים העדכניים לחצו
כאן
.
מסלולים נוספים
בדרום
:
מצודת גלאון ביער גוברין
טיול לבריכת החורף הודיה
טיול ברכב פרטי: דרך הצנובר ביער מראשה
תגובה דרך פייסבוק
הוסף תגובה
שלח
התגובה נוספה לשאר התגובות בהמשך הדף
האם לדווח על תוכן זה כלא ראוי?
כן
לא
מועדפים
0