רקוויאם לאלון הגדול

מסלול טיול אל עבר האלה הגדולה

איך מגיעים?

נוסעים בכביש 722 לצומת השומרים ופונים שמאלה. ברמזור השני נכנסים ימינה לרחוב הראשי של קריית טבעון (רחוב אלונים). נוסעים כ-300 מ' ולפני תחנת הדלק פונים ימינה ברחוב בורוכוב. נוסעים ברחוב כ-100 מ' וחונים במפרצי החניה שבמפגש עם רחוב רמז.

נהג רכב 4X4 או נהג נחוש ברכב פרטי יוכלו להגיע עד לאלון ממש אם ימשיכו כך: 
יורדים כ-40 מ' ברחוב רמז צפונה, ולפני תמרור "אין כניסה" פונים ימינה בדרך סלולה, העוברת בין עצי אלון תבור ובין בתים הנחבאים ביניהם. לאחר כ-250 מ' הדרך הסלולה הופכת לדרך עפר ויוצאת אל שדה מעובד. מעבר לשדה המעובד – גבעה ובה חורש טבעי מוקפת בגדר בקר. האלון הגדול צומח מעבר לפשפש בשער גדר הבקר. 

האלון הגדול

הדבר המרשים ביותר בעץ הוא הגזע העצום שלו. היקפו עולה על 5 מ' והוא מלא בליטות ומסוקס היטב, כיאה לעץ שְׂבַע-שנים. בין סדקי קליפתו, בצד הפונה צפונה, חיים טחבים בשפע המנצלים את עוביו של הגזע הגדול, המגן עליהם מפני קרינת השמש.

הגזע של העץ כמעט חלול. פתח גדול הפעור בגזע מסגיר את העובדה הזאת. משפחת גבאי מקריית טבעון אימצה את העץ כמקום לזכר בנם אילן, קצין צנחנים שנפל במלחמת לבנון (אוגוסט 2006). החלל הפנימי של העץ עבר טיפול כדי לשמור עליו מפני טפילים. בתחתית החלל הפעור בגזע נקבעו צינורות, ואלה מנקזים את מי הגשם החוצה כדי למנוע התפתחות ריקבון. הבד הבודד זכה בעמוד תמך. ברחבה שמסביב הוצבו ספסלי עץ.

טבעון העתיקה

מצפון לעץ מתחיל שביל מסומן כחול. השביל עולה בתוך חורש פתוח של אלון תבור. מלווים אותו שיחי אשחר ארצישראלי וקידה שעירה. קיסוסית מטפסת על עצי היער, ובאביב פוצחים כאן הצמחים העונתיים בחגיגה של פריחה. שימו לב לכך שהמטיילים חולקים את השטח עם עדר פרות.

השביל עולה ומגיע לאחר כ-350 מ' לשורת ברושים ולשדה פתוח. ייתכן שכאן טמונים שרידי טבעון הקדומה, יישוב שנזכר במשנה. במשנה אף מציינים שטבעון שכנה במרחק אלפיים אמה מהעירוב של יישוב בשם ערדסקוס. חורבת קוסקוס, סמוך לקיבוץ אלונים, מסייעת בזיהויה של טבעון.

בתלמוד נזכרת טבעון כיישוב שתושביו אינם מבדילים בהגייתם בין ה"א לחי"ת ובין עי"ן לאל"ף, ולכן העדיפו שלא יתפללו כשליחי ציבור, אלא אם הוכיחו שיש בידיהם להגות את העיצורים כהלכה: "אין מעבירין לפני התיבה לא חיפנין ולא בישנין ולא טבעונין מפני שהן עושין היהין חיתין ועיינין אלפין. אם היה לשונו ערוך – מותר" (בבלי, מגילה כ"ד ב). 
מהברושים השביל יורד במדרון מתון ומגיע לאחר כ-150 מ' למפגש עם שביל מסומן ירוק. עוד נשוב אליו. בינתיים נמשיך היישר לפנים בשביל ה"כחול" ונגיע חיש קל אל האלה הגדולה.

האלה הגדולה

עץ האלה האטלנטית הזה הוא אחד המרשימים בישראל. הגזע הענק מגיח מתוך מדרגת סלע שהשורשים שלו בקעו לשניים לעומק של 3 מ' לפחות. בעבר היו לאלה הקשישה הזאת שלושה בדים ענקיים. אחד מהם מת בשיבה טובה והותיר אחריו גדם מכובד. נראה שבצעירותו התאחד עם בסיסו של בד אחר. השניים צמחו יחדיו והתעבו עד כי הרווח שביניהם הפך לחלון קטן, שמוסיף עניין וייחוד לעץ היפהפה.

העץ הזה נקשר בתולדותיה של קריית טבעון. בראשית שנות ה-50, בימי הפילוג הגדול בתנועה הקיבוצית, התארגנו כ-15 משפחות לעזיבת קיבוץ אלונים. הפורשים חיפשו מקום מבודד שבו יוכלו לפרוש את תוכניותיהם מבלי ששאר חברי הקיבוץ ידעו על כך. המקום שמצאו היה האלה הגדולה הזאת, השוכנת מעט ממערב לקיבוץ. כשהבשילו התוכניות לכלל מעשה, באו כאיש אחד למוסדות הקיבוץ והודיעו שהם עוזבים את הבית.

חברי הקבוצה המשיכו לחיות כקומונה במוסד החינוכי רמת הדסה, סמוך לטבעון. במשך חמש שנים הם ניהלו קופה משותפת ואורח חיים של קיבוץ. כשאספו די כסף, רכשו חלקת אדמה בטבעון ובנו 15 בתים זהים (בכל זאת, קיבוצניקים). לשכונה החדשה קראו "שיכון אלה", על שם האלה ששמעה את כל סודותיהם אך לא גילתה אותם לאיש. רבקה אופנבך, בת למשפחה שייסדה את שכונת אלה, גילתה לנו את הסיפור הזה.

הדרך חזרה

נשוב לשביל המסומן ירוק הפונה דרומה. הוא עובר תחילה בשטח שבו יש חורש פתוח של עצי אלון תבור. מתחת לאחד העצים מוצב ספסל הצופה לעבר עמק יזרעאל. מעט אחר כך השביל נכנס לתוך חורש סגור, ממשיך בו עוד כ-200 מ', מתעקל ימינה בחדות ויורד לאלון הגדול. מכאן שבים לנקודת המוצא ברחוב רמז באותה דרך שבה באנו.

מידע נוסף

מסלול בסביבה:  מצפור בר יהודה בכרמל
קרדיטים
כתיבה וצילומים: יעקב שקולניק |  פורסם בתאריך: 27.12.2017
בטרם יציאה לטיול, מומלץ לעיין בדיווחים ולהתעדכן במידע הנוגע לאתר או למסלול בו אתם מתעתדים לבקר.
למעבר לעמוד ובו כל הדיווחים העדכניים לחצו כאן

הוספת תגובה

כדי להוסיף תגובה יש להתחבר למערכת

0 תגובות

מפת גוגל

טיול לאלה ולאלון שליד טבעון